Quan vàrem fer el camí Francès va se una experiència única i volíem tornar a repetir-ho. Vàrem decidir provar amb el camí Portuguès per a tenir una nova ruta de peregrinatge.

Sent un any Xacobeo volíem tenir una nova experiència de coses que no es podien veure en un any normal, com l’entrada per la Porta Santa, la missa de Xacobeo, l’ambient a Santiago, al camí, etc. Però també venim d’una situació de pandèmia que ha canviat moltes coses.

Però la situació deguda al covid no ha implicat res més que seguir unes mesures de prevenció que no han fet que l’aventura sigui diferent, pot ser amb menys aglomeracions, però igual de vàlida. Encara que només han estat cinc etapes, per logística i pels ajornaments que hem hagut de fer, a diferència del primer camí que van ser deu etapes, la rutina del pelegrí ha estat la mateixa: llevar-se de matinada, sortir a caminar amb la boira, anar veien com aixeca el dia, arribar a dutxar-te esgotat.

El que hem trobat a faltar ha estat la relació amb altres pelegrins, no hem pogut estar en albergs on sopar i comentar la jornada; ha semblat una mica més fred, encara que de vegades sentíem que parlaven del panda o  feien fotos al Moma.

Per altra banda, ens hem trobat amb un camí molt urbà, amb molt d’asfalt, de vegades amb problemes de senyalització per falta de senyals o per confusió dels senyals. Hem passat per moltes urbanitzacions, hem creuat moltes carreteres i hem caminat per la vora de la nacional molts quilòmetres.

També hem trobat a faltar llocs on poder descansar una mica i prendre un cafè, una cervesa, menjar un entrepanet. Hem fet distàncies de varis quilòmetres sense avituallament, no perquè no el portis, sinó perquè ve de gust per una parada en una casa, o un bar, o un lloc ambulant.

En definitiva, que no hem tingut les mateixes sensacions d’experiència única, sinó de ruta de senderisme que no cal repetir. Santiago ha estat la recompensa esperada i ens ha fet reviure els millors moments dels dos camins, però, pot ser, haurem de tornar al camí Francés per a recuperar l’essència del Camí de Sant Jaume…