És el primer cop a la història en què l’Any Sant Compostel·la es celebre dos anys consecutius. La Santa Seu va decidir, per motius de la pandèmia, fer que la Porta Santa estigui oberta durant l’any 2022.

L’any Xacobeo és l’Any Sant quan el dia de Santiago (Sant Jaume) cau en diumenge. però el 2022 serà una de les excepcions úniques a la història. Un decret de la penitenciaria apostòlica ha tingut en compre les circunstàncias que es trobaven els milers de pelegrins que volien arribar fins Santiago durant l’Any Sant.

L’arquebisbat de Santiago, la Xunta y el Concello, havien presentat aquesta petició excepcional al Papa Francisco, i es va anunciar l’any 2020.

L’any passat nosaltres vàrem fer el Camí Portuguès des de Tui i, enguany, aprofitant que encara estem en Xacobeo, anem a fer una nova edició del camí Francès.

Hem estat seguin l’activitat dels pelegrins a les xarxes i encara ens emocionem en veure com la gent arriba a la Praza do Obradoiro i no pot reprimir les emocions de l’arribada, d’haver aconseguit superar l’esforç que representa, tenir la satisfacció de finalitzar un repte, de complir una promesa…

Totes les persones que veuen alguna cosa especial en fer el camí i arriben a Santiago, inclús aquells que ho intenten però no poden finalitzar-ho, tots els que descobreixen que no és només un esport de senderisme, tenen cadascú un motiu per a fer el camí i per això hi ha tants camins com pelegrins.

Nosaltres així ho sentim i tornarem a ser pelegrins.