Cruz de Ferro, 2018

Igual que vàrem fer l’any 2018, em pujat al Montbaig per agafar unes pedres de sota l’ermita de Sant Ramon, un lloc molt familiar i estimat per nosaltres, i, que com obliga la tradició, deixarem a la Cruz de Ferro.

Les pedres les marquem amb els nostres noms i d’on venim. la Cris ja ho va explicar al vídeo del 2018.

Es tracta d’un gran monticle de pedres, o humiliador, que és com es coneixen aquestes formacions, llençades pels milers de pelegrins que passen durant l’any en el seu pelegrinatge cap a Santiago de Compostel·la.

El monticle està coronat per un gran pal de fusta, d’uns cinc metres d’alçada, i aquest per una senzilla creu de ferro. La creu original està en el museu del camino en el Palacio Episcopal de Astorga.

El descens de pelegrins a les crisis dels segles XVII i XIX no va impedir que el munt de pedres continués creixent. Els segadors gallecs que arribaven travessant El Bierzo a Castella van continuar portant pedres i augmentant l’acumulació. Justament ells van mantenir la ruta i les tradicions.

molts pelegrins primerencs no solen conèixer la tradició abans de veure’s immersos en la seva aventura. Altres decideixen recollir la seva petita pedra abans d’iniciar l’ascens. Hi ha qui es confon i decideix arreplegar una roca de la Creu de Ferro.